Keď mala Petra 25 rokov, lekári jej diagnostikovali závažné autoimunitné ochorenie. Namiesto paniky a obáv sa však na chvíľu zastavila, porozmýšľala, čo jej bolo povedané a vzápätí začala aktívne pristupovaťk svojmu stravovaciemu režimu, a taktiež ako jej môžu bežné činnosti a nevyhnutné aktivity zjednodušiť život. Keďže jesť musí každý, jedálniček sa musel zmeniť ako prvý.
Sme tým, čo jeme. V zdravom tele, zdravý duch. Existuje veľmi veľa podobných frazeologizmov, no v tomto prípade sa tieto konkrétne zakladajú na pravde. V dnešnom svete počet ľudí s rozličnými potravinovými intoleranciami a alergiami pribúda. Krivka má stále stúpajúcu tendenciu. Sú tu však iné faktory a premenné, ktoré nútia ľudí zamyslieť sa nad tým, čo prijímajú a ako zefektívniť samotný proces trávenia. „Povedala som si, že sa pokúsim pomôcť svojmu telu prirodzeným spôsobom. Snažila som sa obmedziť počet medikamentov na najnižšiu možnú úroveň a viac analyzovať zložky stravy, ktorú som prijímala. Ako prvé som vylúčila priemyselne spracované potraviny a rafinovaný cukor. Viac som sa zaujímala o rastlinnú stravu a dbala som o jej čerstvú prípravu a kombináciu jednotlivých zložiek, ktoré som mala na tanieri,“ začína svoje rozprávanie Petra.
Netrvalo dlho a čaro jednoduchosti v kuchyni si osvojili aj jej rodinní príslušníci. Dokonca sa v tomto smere začali všetci zdokonaľovať (vzdelávať) aj na vyššej úrovni a ich koncept zdravého stravovania sa prerástol do špecializovanej reštaurácie vhodnej pre ľudí s autoimunitnými ochoreniami, vegánov, vegetariánov aj pre tých, ktorých trápia potravinové intolerancie. „Keď som sa začala o stravu zaujímať, zarezonovala mi v pamäti jedna rada a mám ju tam doteraz – čím viac sa suroviny v procese prípravy spracovávajú, tým menej živín v sebe obsahujú. Zdravá kuchyňa má svoje čaro. Spočíva v jednoduchosti a pestrosti, no dôležité je počúvať svoje telo a poradiť sa o strave aj s odborníkom, ideálne lekárom,“ radí Petra.
Intolerancia alebo alergia?
Jej slová potvrdzujú aj renomovaní doktori, ktorých často navštevujú klienti s tráviacimi problémami a podozrením na potravinové alergie a intolerancie. Mnohí si pritom mýlia hrušky s jablkami. Laktózová intolerancia nie je to isté ako neznášanlivosť a podobne. „Rozdiel možno ľahko badať už po požití pokrmu. Kým pri intolerancii na niektorú zo zložiek sa reakcia môže dostaviť aj o niekoľko dní, pri alergii je reakcia okamžitá. Je veľmi dôležité všímať si proces trávenia, pretože ani niektoré z vyšetrení, či už je to kolonoskopia, gastroskopia a podobne, nemusia odhaliť nástup alebo prítomnosť intolerancie či alergie. Nadúvanie, hnačka, kŕče, to sú už signály naznačujúce, že s procesom trávenia nie je niečo v poriadku,“ hovorí interný lekár MUDr. Vladislav Abaffy zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates. Dnes je možné podstúpiť vyšetrenia a testy, ktoré odhalia, či ide o intoleranciu alebo alergiu. Na proces trávenia však môžu mať vplyv aj iné – sprievodné ochorenia. Preto sa nespoliehajte len na jedno riešenie problému, ale konzultujte ho ako celok.
Môžeme si za to sami
Najčastejšou príčinou zlého trávenia je však naša vlastná životospráva – problémy si vyvolávame vlastným pričinením, najmä ak nejeme pravidelne a v našom jedálničku máme pričasto instatné a vyprážané jedlá. Kým naši predkovia venovali pozornosť tomu, čo sa s ich telom deje, dnes sa väčšina ľudí ponáhľa a jedeniu neprikladá patričnú pozornosť. Na to, aby trávenie fungovalo dobre, potrebujeme nie len čas, ale aj istý stupeň pokoja. Aj naša tráviaca sústava pozostáva z niekoľkých častí, no tvorí funkčný a jedinečný celok. Jej neodmysliteľnou súčasťou je pritom samostatný svet mikrobiómu. Tvorený je najmä prospešnými mikróbmi a baktériami, ide o akýsi vesmír vo vesmíre. Vďaka nemu v našich črevách prebiehajú neustále procesy, aj kým spíme, pracujeme či vykonávame športové aktivity. V prípade zdravého organizmu a trávenia by sme však o týchto procesoch nemali vedieť.
Spojenie tela a mysle
Vplyv mikrobiómu na naše fyzické aj duševné zdravie je dnes vedecky preukázateľný. Ako sa môžeme postarať o zdravé trávenie? Zamerajme sa najmä na to, čo máme na tanieri. Jedna polovica z neho by mala, na základe súčasných vedeckých štúdií, pozostávať z ovocia alebo zeleniny, zvyšná polovica by mala byť zastúpená celozrnnou stravou a v čo najmenšej miere by sme si mali servírovať živočíšnu stravu. Prečo? Nami potrebné bielkoviny vieme dnes čerpať aj z rastlinnej stravy, ktorá nezaťažuje samotný proces trávenia a je šetrnejšia aj k životnému prostrediu. Ak si život bez mäsitej stravy neviete predstaviť, zaujímať by ste sa mali o pôvod mäsa. Dnes je váha mnohých zvierat dosiahnutá vďaka zásahu v podobe antibiotík a ďalších látok, ktoré v konečnom dôsledku nie sú dobré ani pre zviera, ani pre človeka. Opatrne by sme mali pristupovať aj k diétam. Pôvodne boli odporúčané ľuďom z dôvodu zlepšenia zdravotného stavu, dnes sú vyhľadávané kvôli tomu, že chceme schudnúť. Síce prvotný efekt sa môže v priebehu niekoľkých týždňov dostaviť, samovoľne zvolená diéta však môže so sebou niesť veľmi veľa závažných dôsledkov. Napríklad premnoženie nebezpečných mikróbov v čreve, ktoré môžu byť spúšťačom neželaných ochorení ako je napríklad SIBO (small intestinal bacterial overgrowth). Samozrejme, že pre príležitostné zhrešenie v podobe obľúbenej čokolády sa netreba obávať. Nášmu tráveniu (a spaľovaniu takýchto kalórií) pomáha tiež pravidelný pohyb.
Čo by sme mali do svojho jedálnička zaradiť, ak chceme zdravé trávenie?
Do nákupného zoznamu si pridajte:
- Jablká, fenikel, papáju, zázvor
- Celozrnné potraviny
- Kyslá kapusta, mäta prieporná
- Kefír, chia semienka, tmavozelená zelenina