
Čo je potravinová intolerancia?
Potravinová intolerancia je problém, ktorý sa týka čoraz širšej skupiny Slovákov. Aj keď nejde o priame ohrozenie života, dokáže nám poriadne skomplikovať život. Nie vždy ju dokážeme rozoznať, keďže na rozdiel od alergie na potraviny, pri intolerancii reakcie či príznaky môžu prísť aj s niekoľkodňovým oneskorením. Intolerancie rozhodne netreba ignorovať, zaťažovanie tráviaceho traktu nevhodnými potravinami nám totiž môže len priťažiť. Ľudia s potravinovou intoleranciou si musia prísne strážiť jedálniček. Nájsť vhodné potraviny je často pomerne náročné. Okrem toho, že v našej maloobchodnej sieti nájdete širokú paletu produktov špecializovaných kategórií, je našou ambíciou šíriť osvetu a poskytnúť odborné informácie k tejto stále aktuálnejšej téme. O tom, čo je potravinová intolerancia, ako ju rozoznať a ako s ňou žiť, sa dozviete v našom novom projekte Život bez obmedzení. Teší nás, že môžeme byť partnerom všetkých ľudí s potravinovými intoleranciami a pomáhať užívať si život bez obmedzení. Uvádza sa, že potravinovou intoleranciou trpí viac ako 45% obyvateľstva, medzi najčastejšie a najväčšie alergény patria kravské mlieko, obilniny, vaječný bielok, kukurica, ryža, morské plody, kvasnice.
Potravinová intolerancia sa prejavuje:
Potravinová intolerancia môže ovplyvniť takmer každý orgán v tele. Najčastejšie prejavy sú tráviace ťažkosti, hnačka, zápcha, plynatosť, nafúknuté brucho, gastritída, ale aj opuchy tváre a končatín, či dokonca bronchitída.
Medzi typické prejavy patria:
- Začervenanie a svrbenie pokožky, ekzémy, kožné vyrážky, akné
- Bolesti hlavy, migréna,
- Nádcha, dýchacie ťažkosti,
- Bolesti brucha až kŕče, zápcha, koliky, hnačky, plynatosť,
- Syndróm dráždivého čreva, nevoľnosť, zvracanie,
- Nadváha ale I podvýživa,
- Zadržiavanie tekutín,
- Artritída
- Gynekologické ťažkosti, neplodnosť,
- Depresia, migréna, stavy úzkosti, hyperaktivita a podobne.
Dá sa potravinovým intoleranciám predchádzať?
Správne nastavený stravovací plán a dietologické opatenia dokážu eliminovať príznaky a nežiadúce prejavy na problémové potraviny. Zvýšená hladina protilátok IgG v teste môže identifikovať tie potraviny, ktoré môžu byť zodpovedné za nežiadúce prejavy.

Diagnostika a vyšetrenie na potravinové alergie a intolerancie obsahuje:
- Konzultácia a interným lekárom, anamnéza
- Sibo výdychový test – small intestinal bacterial overgrowth – znamená syndróm bakteriálneho prerastania čreva – teda poruchu nadmerného rastu baktérii v tenkom čreve.
- Výdychový test na intoleranciu laktózy
- Výdychový test na intoleranciu fruktózy
- Odber krvi (ak test ukáže vysoké hladiny protilátok na konkrétne potraviny, mali by ste ich odstrániť z jedálnička aspoň na 3 mesiace.)
- Zhodnotenie výsledkov a navrhnutie individuálnych dietologických a liečebných opatrení
Čo je SIBO test a ako sa na neho pripraviť
SIBO – syndróm bakteriálneho prerastania čreva
Ako prebieha diagnostika SIBO?
Vyšetrenie prebieha ráno nalačno, pričom pokiaľ sa precízne nedodržujú odporučenia pred vyšetrením senzitivita a špecificita tohto testu môže klesnúť aj pod 60 % !
Odmeriame množstvo vodíka vo vydychovanom vzduchu, potom pacient vypije roztok laktulózy a v stanovených intervaloch – 15 minút, 60 a 120 minút opäť meriame koncentráciu vodíka vo vydychovanom vzduchu.
Je nutné rátať približne s 3 hodinovou procedúrou.
Stiahnite si pokyny pred vyšetrením tu: POKYNY PRED SIBO TESTOM
Výdychový test na intoleranciu fruktózy a laktózy
Príprava pred testom je rovnaká ako pri SIBO teste.
Pri teste na intoleranciu cukru sa sleduje: vodík zaznamenaný po podaní dávky cukru v priebehu prvej hodiny od podania roztoku vzniká procesmi, prebiehajúcimi v tenkom čreve. Pokiaľ v tomto čase zaznamenáme nárast množstva vodíka nad základnú hodnotu, svedčí to o tom, že bežne stráviteľná fruktóza prejde nezmenená do hrubého čreva. Produktom tohto rozkladu je vodík, ktorý sa krvou prenáša do pľúc. Tam sa uvoľňuje do dychu, kde je ho možné namerať.
Pri teste na intoleranciu laktózy sa sleduje: vodík zaznamenaný po podaní dávky laktózy v priebehu prvej hodiny od podania roztoku vzniká jednoznačne procesmi, prebiehajúcimi v tenkom čreve. Pokiaľ v tomto čase zaznamenáme nárast množstva vodíka nad základnú hodnotu, svedčí to o tom, že bežne nestráviteľná laktóza neprejde nezmenená do hrubého čreva, ale sa už v tenkom čreve rozkladá účinkom prítomných anaeróbnych baktérií. Produktom tohto rozkladu je vodík, ktorý sa krvou prenáša do pľúc. Tam sa uvoľňuje do dychu, kde je ho možné namerať.