Príbeh Martiny a jej skúsenosti s histamínovou intoleranciou (HIT) je jedinečný, no predsa sa HIT podľa štatistík týka približne 3% populácie. Dnes ide o pomerne častý zdravotný problém a mnohí o tom, že ju majú, ani netušia. Problémy s HIT sa týkajú imunitného systému tráviaceho traktu, ktorý sa prejavuje rôznymi príznakmi, najčastejšími sú hnačka, brušné kŕče, nafukovanie a strata chuti do jedla. Vedecké štúdie naznačujú, že nedostatok DAO (enzým diamínooxidáza, ktorý slúži na rozklad a odbúravanie histamínu) je zodpovedný za vznik histamínovej intolerancie iba v menšom počte prípadov. Menšie množstvo DAO v organizme, nemusí teda automaticky znamenať HIT. Čo môže byť spúšťačom HIT a ako sa dá s touto diagnózou vysporiadať sa dozviete v rozhovore.

Máte histamínovú intoleranciu, s akými zdravotnými ťažkosti ste sa stretávali, kým ste nevedeli, že ide o toto ochorenie? 

Takmer dvadsať rokov, už od vysokoškolských čias som na sebe pozorovala častý výsyp vyrážok na hrudi, ktorý však zvyčajne do pol hodiny zmizol. Takže som tento problém dlhé roky neriešila, to svedčí o tom, že som pravdepodobne mala histamínovú intoleranciu dlhšiu dobu. Jej riadnym spúšťačom bol až EBV vírus. Začalo to výsypom vyrážok na tvári, ale aj na tele (nikdy som predtým problémy s kožou nemala). Mávala som opuchy a svrbenie očí, zapchaté dutiny, búšenie srdca, srdcovú arytmiu a bolesti hlavy, ktoré som nikdy predtým nemávala. Trápila ma aj nadmerná únava

Ako se postupovali po tom, čo sa u vás vyskytli spomenuté príznaky?

Začala som riešiť najmä opakujúce sa bolesti hlavy a vyrážky, oba tieto problémy, primárne teda bolesti hlavy, ma obmedzovali v bežnom fungovaní. Svoj zdravotný stav som konzultovala s rôznymi špecialistami. Tí však hneď nevedeli diagnostikovať čo mi je a na niekoľko mesiacov som sa cítila ako pokusný králik. Dostala som rôzne druhy liekov ako napr. lieky proti bolesti hlavy, ktoré mi vôbec nezaberali. Nakoniec mi bola odporučená lumbálna punkcia, ktorej dôsledky bohužiaľ zhoršili môj celkový zdravotný stav. Keď už som bola zúfalá, oslovila som súkromného alergoimunológa, ktorý určil ako hlavný dôvod mojich ťažkostí možnú alergiu alebo intoleranciu. Na základe podozrení lekára mi následne boli robené kožné a krvné testy na možné intolerancie. Lumbálna punkcia potvrdila, že som prekonala EBV vírus.

Takže sa zistilo, že vašu histamínovú intoleranciu vyvovalo neliečené vírusové ochorenie?

V mojom prípade áno. Bol to EBV vírus, ktorý zasiahol tráviaci trakt, kde vyvolal SIBO (syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva). A až dôsledkom SIBO vznikla histamínová intolerancia. Ale nemusí to byť prípad u každého. HIT môžu vyvolať aj hormonálne zmeny, protizápalové lieky, analgetiká či kortikoidy, taktiež nedostatok niektorých vitamínov a minerálov, nedostatok horčíka, vitamín B6, vitamín C a D alebo nízka hladinu DAO.

Čo nasledovalo potom, aké stravovacie opatrenia a životosprávu ste museli zaviesť do svojho života ?

Krvné testy ukázali, že merané parametre vykazovali histamínovú intoleranciu. Nikdy predtým som sa s pojmom „histamínová intolerancia“ nestretla. Lekárka mi vysvetlila, čo histamínová intolerancia je, dala mi potrebné informácie,a takisto aj zoznam potravín, ktoré môžem konzumovať a ako mám ako histaminik fungovať. Keď som sa na tento zoznam pozrela, najprv som mala pocit, že takýmto spôsobom sa nebudem vedieť stravovať. Nejednalo sa len o potraviny ako také, ale aj o informácie odkazujúce na ich pôvod, uskladnenie a ich teplotu. Obmedzenia boli aj v oblasti fyzickej aktivity, mala som sa vyvarovať výkyvov teplôt v rámci počasia a aj používania drždivej kozmetiky. Lekárka mi povedala, aby som prišla o mesiac na kontrolu. Išlo o to, zistiť či patrím medzi krátkodobých alebo dlhodobých histaminikov. Stáva sa, že ľudia, ktorým bola diagnostikovaná histamínová intolerancia, sa vplyvom diéty prejavy HIT zmiernili. Následne mali dobré výsledky, pretože často ide iba o krátkodobý zápal čreva alebo iný menej závažný problém.

Ako prebiehali tieto zásadné zmeny vo vašom živote? Z pohľadu bežného človeka sa zdajú byť spomenuté diétne opatrenia drastické…

Život sa mi zmenil od základov. Najväčšou zmenou bolo stravovanie, striktne som začala dodržiavať konzumáciu predpísaných potravín. Bolo to veľmi náročné, keďže sa jednalo dokonca aj o koreniny a zo svojho jedálnička som musela vyradiť až 70% potravín. Zvyšných 30% som musela kombinovať tak, aby som ich vôbec mohla konzumovať. Vzdala som sa môjich obľúbených jedál: kuraťa, rýb, morských plodov, citrusov, kakaa, mnohých korenín a byliniek. V minulosti som žila v prímorskej krajine a bola som zvyknutá na stredomorský typ kuchyne, preto bola pre mňa tátp zmena obrovským šokom. Musela som sa naučiť kde nakupovať, ako nakupovať, ako si túto stravu pripravovať, ale aj ako ju uskladňovať v chladničke. Chladničku som odrazu použivala minimálne, pretože napr. po 24 hodinách uskladnené mäso, ale platí to aj pri iných potravinách, narastá histamín až o 100%, jedla som preto prevažne iba čerstvo pripravovanú potravu. Prvý rok som konzumvala len česrtvé jedlá a šesť rokov už vôbec nepoužívam mikrovlnku, pretože histaminici by si jedlá nemali prihrievať. Maximálne však využívam mrazničku a momentálne premýšlam o kúpe novej, väčšej. Ubrať som tiež musela z fyzických aktivít, keďže aj tá mi spôsobovala zdravotné ťažkosti. Vyhýbala som sa aj nadmernému slnečnému žiareniu a začala som používať iba bio kozmetiku.

Ako to vyzeralo po mesiaci dodržiavania životosprávy histaminika ?

Keďźe som striktne dodržiavala diétu, krvné výsledky boli síce lepšie, ale stále poukazovali na to, že histamínová intolerancia je tu, z čoho vyplynulo, že som tzv. dlhodobý histaminik. To znamená, že pri dlhodobom dodrižiavaní diéty, sa mi zdravotný stav síce upraví, no histamínovú intoleranciu budem mať zrejme navždy.  

To znie celkom hrozivo. V akej oblasti ste sa museli ešte obmedziť, ako HIT ešte zmenila váš život?

Zmenila ho nielen v oblasti stravovania, ale aj v oblasti napr. športových aktivít. Obmedzila som aj moje obľubené cestovanie. Prvé dva roky som nemohla absolvovať zaoceánske lety a ísť na dovolenku do krajín, kde 80% stravy tvorili ryby, morské živočíchy a citrusy. Zasiahlo to, ale aj môj pracovný život, keďže predtým som veľmi často a pravidelne pracovne cestovala do rôznych krajín sveta. Zmenila som teda dovolenkové destinácie a aj svoju prácu. Prvý rok som si nemohla ani prihrievať jedlo, takže aj moje obedové prestávky nemohli prebiehať priamo v práci alebo v reštauráciách. Musela som chodiť počas obedovej prestávky domov, kde som si pripravovala jedlo z čerstvých potravín. Našťastie som takúto alternatívu mohla využiť, ak však túto možnosť niekto nemá, neviem si predstaviť jeho úplné dodržiavanie nastavenej diéty

S HIT už žijete niekoľko rokov, ako sa máte teraz?

S histamínovou intoleranicuiou žijem už 6 rokov. Môj zodpovedný prístup priniesol značné zlepšenie vo všetkých oblastiach môjho života. Rozšíril sa mi aj jedálniček o niektoré predtým „zakázané“ potraviny, v malom množstve môžem konzumovať aj polievky ochutené o ocot, kakao alebo banány či bielu múku. A aj vajíčka v inej podobe než ako len vajce „natvrdo“.  Z korenín si môžem dopriať napríklad mletú papriku a veľmi ma teší možnosť pitia kávy, ktorá mi už taktiež nespôsobuje žiadne ťažkosti. 

Čo by vám, ako histaminikovi, pomohlo k zlepšeniu kvality života v oblasti gatronómie?

Máť silnú HIT je ekonomicky asi najnáročnejšie v oblasti stravovania. Tento problém liečia dve špecializácie lekárov, a to imunlógovia a gastroenterológovia. Z nejakého dôvodu však ostatní lekári často túto diagnózu podceňujú. V ústrety nevychádzajú ani v mnohých nemocničných zariadeniach, často musí histaminikovi donášať stravu nejaký rodinný príslušník. Histamínová intolerancia je náročné ochorenie a financie a ani legislatíva nie sú na strane pacienta. Prekvapivo, ani veľa luxusných hotelov nevie zabezpečiť kompletné celodenné menu pri HIT diéte. Čo sa gastra týka, ja si vyberám reštaurácie, ktoré ponúkajú jedlá z kvalitných produktov, kde väčšinou aj osobne poznám majiteľa.

Ako funguje pomoc od štátu, ak máte histamínovú intoleranciu?

Môžem povedať, že štát a legislatíva na Slovensku absolútne ľuďom s histamínovou intoleranciou nepomáha ani formou príspevkov, ani formou legislatívnych práv či úľav. V porovnaní s celiatikmi, nepoberáme príspevky na stravu a nemôžme byť držiteľmi ZŤP preukazu, bohužiaľ, taká je realita…