Už od narodenia sme obklopení baktériami, nachádzajú sa na povrchu kože, v ovzduší a máme ich aj v vo vnútri organizmu. Naše telo je v optimálnych podmienkach uspôsobené tomu, aby život s nimi prebiehal bez komplikácii, no tie sa čas od času môžu objaviť u každého z nás. Baktérie nachádzajúce sa v tráviacej sústave patria k najvýznamnejším hlavne preto, že nám pomáhajú stráviť prijatú potravu. V niektorých prípadoch vedia spôsobiť aj zažívacie problémy ako je nadúvanie, plynatosť, bolesti brucha, zápcha či hnačka.
Vráťme sa na chvíľu v čase, do obdobia základnej školy a prírodovedy. Naša tráviaca sústava je tvorená viacerými kľúčovými časťami a orgánmi. Dôležitý je každý jeden z nich, no teraz sa na chvíľu pristavíme pri tenkom a hrubom čreve. Spracované sústa putujú zo žalúdka najprv do tenkého čreva. Tam sa pod vplyvom tráviacich enzýmov doslova vyšťavia a všetky látky prospešné nášmu telu sa následne vstrebávajú. Vďaka krvnému obehu potom končia tam, kde sú potrebné. Zvyšok putuje do čreva hrubého- do kráľovstva baktérií. Tie si na tom, čo tenké črevo nespracovalo, ešte pochutnajú a čo zvýši. Následne putuje do poslednej časti- do vylučovacej sústavy.
Baktérie hrubého čreva zohrávajú v procese trávenia nenahraditeľnú úlohu. Pre zdravie nášho tela sú veľmi dôležité. No napriek tomu by mali ostať presne tam, kde sú. V prípade, ak sa dostanú do tenkého čreva, teda dôjde k ich tzv. premnoženiu, môžu vyvolať sériu nepríjemných komplikácií a problémov. Tie sumárne označujeme ako syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva – SIBO. Táto skratka je odvodená z anglického jazyka, zo slov small intestinal bacterial overgrowth. Prejavuje sa najmä plynatosťou, bolesťami brucha, ale aj zápchou či hnačkou. Syndróm je nebezpečný najmä z dôvodu nedostatočného alebo nízkeho vstrebávania živín. Ak sa baktérie dostanú z hrubého čreva do tenkého, priživujú sa na tom, čo bolo pôvodne určené pre náš organizmus a práve to spôsobuje zdravotné komplikácie.
Pozor na podvýživu
V takomto prípade dochádza k podvýžive. Osobnú skúsenosť s malnutríciou, ako sa podvýživa odborne nazýva, mala aj Lucia, mladá modelka: „Pamätám si, ako ma upodozrievali, že trpím poruchou príjmu potravy. Za veľmi krátky čas som extrémne schudla, no tomuto stavu predchádzali silné bolesti v oblasti brucha. Istý čas som ho mala dokonca značne nafúknuté. Bola som ako na hojdačke. O SIBO som vtedy netušila, no vedela som, že s mojím trávením nie je niečo v poriadku,“ spomína si na nepríjemné obdobie sympatická Bratislavčanka. Aj ona sa pre SIBO cítila slabá a vyčerpaná.
Otázkou je, ako sa baktérie z hrubého čreva dostanú do tenkého. K premnoženiu dochádza v dôsledku zníženej peristaltiky hrubého čreva. U Lucie bol tento stav vyvolaný celiakiou, ktorá jej bola diagnostikovaná spoločne so SIBO. Pohyblivosť čriev môže negatívne ovplyvniť aj Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva, znížená produkcia žalúdočnej kyseliny, cukrovka, cirhóza pečene, pooperačné stavy, ale aj nadmerný stres či nadmerný príjem cukru a nepravidelné stravovanie sa. Odhaliť SIBO nie je jednoduché, nakoľko ide o prejavy, ktoré sú typické aj pre ďalšie ochorenia. Dôležitá je v tomto smere správna diagnostika, pozostávajúca z dôsledných vyšetrení a anamnézy. SIBO sa diagnostikuje predovšetkým takzvaným vodíkovým dychovým testom. Ide o neinvazívne, bezbolestné vyšetrenie, ktorým sa meria množstvo plynov produkovaných baktériami v tenkom čreve. Vyšetrenie prebieha tak, že pacient vypije nalačno roztok cukru, laktulózy (alebo xylózy), ktorý slúži ako potrava pre baktérie. Dychový test následne meria množstvo plynu, ktoré vyprodukovali baktérie. Čím je teda viac plynu, tým viac baktérií je prítomných v tenkom čreve.
Možností liečby SIBO je viacero
SIBO sa prednostne lieči pomocou antibiotík, ktoré vám predpíše špecialista, buď krátkodobo alebo aj v dlhších cykloch, ak by problémy neustupovali, alebo sa ochorenie vracia. Antibiotiká slúžia na účinné potlačenie baktérii, užívanie antibiotík však môže so sebou niesť riziko narušenia zloženia črevnej mikrobioty, čo sa môže prejaviť podobnými symptómami ako pri SIBO. V takom prípade je vhodné pravidelne užívať probiotiká.
Podľa niekoľkých štúdií sa užívanie probiotík ukázalo byť v liečbe SIBO o čosi účinnejšie ako samotné antibiotiká. Ich schopnosť posilňovať črevnú stenu ako aj ich protizápalové, imunomodulačné a antimikróbne účinky môžu mať pozitívny účinok na liečbu SIBO. Probiotiká sa odporúčajú užívať skôr v menej komplikovaných prípadoch SIBO alebo ak je SIBO spojené so syndrómom dráždivého čreva, pri ktorom môžu byť veľmi prospešné. Pre dostatočný liečebný efekt je potrebné ich užívať aspoň niekoľko týždňov.
Dôležité je, aby ste pretrvávajúce problémy so svojím trávením nepodceňovali a vyhľadali odborníka, prípadne špecializovanú ambulanciu, v ktorej sa zameriavajú aj na diagnostiku potravinových intolerancií, nakoľko tento syndróm môže byť vyvolaný niektorou z nich.
Akým potravinám sa pri SIBO vyhnúť?
Predovšetkým sa treba vyhýbať tzv. FODMAP – fermentovateľným sacharidom, ktoré sú slabo absorbovateľné v tenkom čreve. V prípade SIBO začnú premnožené baktérie rozkladať tieto sacharidy priskoro, teda už v tenkom čreve, s čím sú spojené nepríjemné symptómy tohto ochorenia ako je hnačka, nafukovanie alebo bolesť brucha. Odstránenie alebo zníženie príjmu týchto sacharidov v potrave teda môže zmierniť niektoré príznaky SIBO.