...

Vianočné maškrtenie? Napečte si dobroty, ktoré pohladia nervovú sústavu

K Vianociam patria maškrty od výmyslu sveta. A povedzme si na rovinu, málokto ich v tomto čase odmietne. Ak zvolíte zdravšie verzie koláčov – plné vitamínov, minerálov a ďalších látok, ktoré pomáhajú udržiavať nervovú sústavu a mozog v plnej sile –, odolávať vlastne ani nemusíte. Neviete, aké suroviny na takéto maškrty použiť? Inšpirujte sa našimi tipmi a obľúbenými receptmi.

Dnes už nie je náročné vyhľadať si zdravý recept alebo v niektorom z osvedčených nahradiť pár surovín a vytvoriť tak zdravšiu alternatívu. Ak sa však chcete zamerať na podporu nervovej sústavy, ktorá si po tomto náročnom a vyčerpávajúcom roku zaslúži naozaj veľa pozornosti, toto sú suroviny, ktoré by ste nemali vynechať:

1. Orechy a semienka – rýchly zdroj energie

V dobrotách by nemali chýbať najmä vďaka omega-3 a omega-6 mastným kyselinám, vitamínom skupiny B, vitamínu E a antioxidantom, ktoré v sebe ukrývajú. Obsiahnutý zinok a selén podporia funkciu mozgu a znížia riziko depresie, horčík zabezpečí prenos nervových vzruchov. Ich konzumácia pozitívne vplýva na pamäť a náladu, znižuje nervozitu, stres a únavu a pomáha aj predchádzať degeneratívnym ochoreniam.

2. Nenahraditeľné ovocie

Pomaranče, čierne ríbezle, maliny či kivi patria k ovociu s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre zdravie mozgu – pozitívne vplýva na pamäť či pozornosť. Navyše je silným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi. Aj čučoriedky sú plné látok bojujúcich proti oxidačnému stresu a zápalom. Pôsobia preventívne voči vzniku neurodegeneratívnych ochorení a pozitívne vplývajú na komunikáciu medzi bunkami. Banány sú zas plné draslíka, ktorý sa stará o hydratáciu buniek, a vitamínu B6, zabezpečujúceho syntézu neurotransmiterov, napríklad dopamínu, ktorý zlepšuje náladu, produktivitu a schopnosť sústrediť sa.

Náš tip:

Základnou zmenou, ktorá povedie k zdravšiemu výsledku, je náhrada obyčajnej múky za celozrnnú či bezlepkovú a kravského mlieka za kozie alebo rastlinné. V období, keď čoraz viac ľudí trpí potravinovými intoleranciami, tak pohostíte takmer každého, kto k vám zavíta na návštevu – aj keď sa tento rok odohrá opäť len na terase alebo otvorenom balkóne.

3. Lahodná horká čokoláda

Vyberajte si vždy takú, ktorá obsahuje minimálne 70 % kakaa. V nej sa nachádzajú flavonoidy, teda antioxidačné zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť mozog, pozitívne vplývajú na pamäť a spomaľujú mentálny úpadok súvisiaci s vekom. Okrem toho konzumácia horkej čokolády zmierňuje stres, upokojuje myseľ a zlepšuje náladu.

4. Nutrične bohaté avokádo

Dôvodom, pre ktorý by nemalo chýbať vo vašom jedálničku – a určite ani na silvestrovskom stole plnom malých dobrôt na zahryznutie k vínu –, je obsah vitamínu K, ktorý zlepšuje kognitívne funkcie, najmä pamäť a koncentráciu, ale aj vitamínov skupiny B, najmä B5, B6 a B9, vitamínu C a draslíka. Obsahuje tiež zdravé tuky nevyhnutné pre metabolizmus nervového systému.

5. Ovsené vločky sú základ

Vďaka obsahu glukózy, mastných kyselín, fosforu a vitamínu B1 zabezpečujú správnu funkciu neurónov a zlepšujú duševnú pohodu. Pozitívne vplývajú aj na výkonnosť mozgu a produktivitu. Aj preto sú obľúbenou súčasťou raňajkových pokrmov.

Vedeli ste?

Chia semienka dokážu absorbovať až 12-násobne viac tekutiny, ako je ich vlastná hmotnosť. Keď sa namočia do vody, rastlinného mlieka alebo akejkoľvek tekutiny, vytvoria želatínovú zmes, vhodnú napríklad na prípravu pudingu. Navyše rozpustená vláknina pomáha znížiť hladinu cholesterolu a stabilizovať hladinu glukózy v krvi.

Recepty pre zdravie vašich nervov

Poznať potraviny, ktoré vám zlepšia náladu, nakopnú produktivitu či zmiernia stres, je síce fajn, no kľúčové je vedieť použiť ich pri pečení vianočných dobrôt. Ak hneď viete, kde nazbierate inšpiráciu, hurá do toho! Dva recepty, ktoré potešia chuťové poháriky, vám prinášame aj my.

1. Orechová dobrota s pomarančami

Na klasický nízky plech potrebujeme:

  • 400 – 500 g (1 ks) lístkového cesta (ak kupujete hotové, siahnite po variante s podielom celozrnných múk, ak si ho pripravujete sami, pridajte do receptu aj rozomleté ovsené vločky)
  • 3 pomaranče
  • 250 g nahrubo mletých vlašských orechov s lieskovcami (kombinácia lieskových a vlašských orechov je mimoriadne chutná, prirodzene sladká, zdravá a v našich zemepisných šírkach tradičná)
  • 4 – 5 PL roztopeného medu
  • 3 ČL škorice
  • 1 ČL práškového cukru (ideálne z rozomletého hnedého cukru)

Postup:

Nízky plech potrieme maslom, posypeme celozrnnou múkou, práškovým cukrom a trochou mletej škorice. Rúru predhrejeme na 210 °C (teplovzdušnú stačí na 200 °C). Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu vyvaľkáme. Rozvaľkané lístkové cesto natrháme na nepravidelné kúsky, rozmiestnime ich po celom plechu a posypeme polovicou čiastočne posekaných orechov. Jeden pomaranč odšťavíme, zmiešame s medom a polovicou tejto zmesi polejeme obsah plechu. Posypeme polovicou škorice. Celý postup zopakujeme aj s druhou časťou lístkového cesta. Poslednú vrstvu koláča vytvoríme zo zvyšných dvoch pomarančov – mesiačiky očistené od kôry a zbavené šupky až po dužinu nakrájame na kúsky a rozložíme na plech.

Pečieme približne 13 minút pri teplote 210 °C (teplovzdušná rúra do 200 °C). Dôležité je, aby bola aj spodná časť cesta dostatočne prepečená. Ešte zahorúca posypeme dobrotu zvyškom škorice, prípadne dodatočne polejeme medom.

Táto lahôdka sa hodí aj na niektoré z vianočných raňajok, obzvlášť v kombinácii s bielym jogurtom.

2. Špaldové medovníky

Čo by to boli za Vianoce bez medovníkov. Aj tradičnú pochúťku je však možné pripraviť v zdravšej alternatíve. Tento zaujímavý inovovaný recept pozostáva aj zo surovín, ktoré si treba vopred dokúpiť.

Na cesto potrebujeme:

  • 200 g celozrnnej špaldovej múky (ak patríte k ľuďom, ktorým nechutia múčniky z čisto špaldovej múky, nahraďte 50 g ražnou alebo ľahšou ovsenou múkou)
  • 3 PL sladenky (konzistenciou sa podobá medu, je to však výťažok z naklíčeného obilia – najčastejšie z jačmeňa, no môže pochádzať i z ryže; produkt je výsledkom prirodzenej fermentácie)
  • 80 g datľovej pasty
  • 3 ČL perníkového korenia
  • 1 PL chia semienok
  • 1,5 ČL kypriaceho prášku s vínnym kameňom (vínny kameň sa obzvlášť hodí na nakyprenie múčnikov zo špaldovej múky; taktiež ide o výlučne prírodný produkt)
  • 65 g kokosového oleja
  • 4 PL vody
  • 1 ČL omáčky tamari
Na polevu potrebujeme:

  • 3/4 hrnčeka orechov kešu
  • 40 g kakaového masla
  • 2 PL ryžového sirupu
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 1 – 2 PL horúcej vody (ak treba zriediť)

Postup:

Chia semienka necháme napučať v 3 PL vody. Osobitne spojíme suché suroviny a osobitne mokré suroviny. Následne ich zmiešame dokopy a vytvoríme kompaktnú hmotu. Cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou 0,5 cm a vykrajujeme. Medovníky pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 7 minút. Rešpektujte špecifiká svojej rúry – medovníčky patria k pečivám veľmi citlivým na pripálenie.

Príprava polevy sa začína tým, že orechy kešu necháme namočené vo vode asi 3 – 4 hodiny a následne prebytočnú vodu zlejeme. Rozpustíme nad parou maslo a všetky suroviny dáme do mixéra. Ak je poleva hustá, pridáme horúcu vodu. Necháme ju zhustnúť v chladničke a môžeme zdobiť.

Nielen vašej nervovej sústave želáme pohodové sviatky a dobrú chuť!

Návrat hore