AUDIO: Intolerancia mliečnej bielkoviny

„Po konzumácii mlieka má človek črevné ťažkosti, ako bolesť brucha, kŕče, plynatosť, či hnačku. Len na základe týchto príznakov je ale ťažké rozlíšiť, či to bola mliečna laktóza alebo mliečna bielkovina,“ hovorí internista MUDr. Vladislav Abaffy, nasledovať by malo odborné vyšetrenie. „Prvé, čo sa vyšetruje je diferencia medzi laktózou a mliečnou bielkovinou, pokiaľ sa laktóza ukáže ako negatívna, je to intolerancia na mliečnu bielkovinu.” „Pre priemerného človeka je potrebný denný príjem bielkovín na úrovni 75 gramov, preto pri intolerancii na mliečnu bielkovinu musíte nahradiť chýbajúcu bielkovinu inou bielkovinou, napr. z mäsa a vajec. Nezabúdajte aj na rastlinné bielkoviny, ako sú napr. strukoviny,“ radí odborník. Ak vás táto téma zaujala, vypočujte si celý rozhovor.

Návrat hore