Diagnostika a liečba potravinových intolerancií

Potravinová intolerancia sa prejavuje:

Potravinová intolerancia môže ovplyvniť takmer každý orgán v tele. Najčastejšie prejavy sú tráviace ťažkosti, hnačka, zápcha, plynatosť, nafúknuté brucho, gastritída, ale aj opuchy tváre a končatín, či dokonca bronchitída. Typické sú:

  •  začervenanie a svrbenie pokožky, ekzémy, kožné vyrážky, akné
  •  bolesti hlavy, migréna,
  •  nádcha, dýchacie ťažkosti,
  •  bolesti brucha až kŕče, zápcha, koliky, hnačky, plynatosť,
  •  syndróm dráždivého čreva, nevoľnosť, zvracanie,
  •  nadváha ale i podvýživa,
  •  zadržiavanie tekutín,
  •  artritída
  •  gynekologické ťažkosti, neplodnosť,
  •  depresia,migréna, stavy úzkosti, hyperaktivita a podobne.

Medzi najčastejšie a najväčšie alergény patria:

  • kravské mlieko, obilniny,vaječný bielok, kukurica, ryža, morské plody, kvasnice

Ako sa jej dá predchádzať?

Správne nastavený stravovací plán a dietologické opatenia dokážu eliminovať príznaky a  nežiadúce prejavy na problémové potraviny. Zvýšená hladina protilátok IgG v teste  môže identifikovať tie potraviny, ktoré môžu byť zodpovedné za nežiadúce prejavy.

Diagnostika a vyšetrenie na potravinové alergie a intolerancie obsahuje:

  • konzultácia a interným lekárom, anamnéza
  • SIBO výdychový test  – small intestinal bacterial overgrowth – znamená syndróm bakteriálneho prerastania čreva – teda poruchu nadmerného rastu baktérii v tenkom čreve.
  • Výdychový test na intoleranciu laktózy
  • Výdychový test na intoleranciu fruktózy
  • odber krvi (Ak test ukáže vysoké hladiny protilátok na konkrétne potraviny, mali by ste ich odstrániť z jedálnička aspoň na 3 mesiace.)
  • zhodnotenie výsledkov a navrhnutie individuálnych dietologických  a liečebných opatrení

SPOLUPRÁCA S POTRAVINAMI KRAJ

Potravinová intolerancia je problém, ktorý sa týka čoraz širšej skupiny Slovákov. Aj keď nejde o priame ohrozenie života, dokáže nám poriadne skomplikovať život. Nie vždy ju dokážeme rozoznať, keďže na rozdiel od alergie na potraviny, pri intolerancii reakcie či príznaky môžu prísť aj s niekoľkodňovým oneskorením. Intolerancie rozhodne netreba ignorovať, zaťažovanie tráviaceho traktu nevhodnými potravinami nám totiž môže len priťažiť. Ľudia s potravinovou intoleranciou si musia prísne strážiť jedálniček. Nájsť vhodné potraviny je často pomerne náročné. Okrem toho, že v našej maloobchodnej sieti nájdete širokú paletu produktov špecializovaných kategórií, je našou ambíciou šíriť osvetu a poskytnúť odborné informácie k tejto stále aktuálnejšej téme. O tom, čo je potravinová intolerancia, ako ju rozoznať a ako s ňou žiť, sa dozviete v našom novom projekte Život bez obmedzení. Teší nás, že môžeme byť partnerom všetkých ľudí s potravinovými intoleranciami a pomáhať užívať si Život bez obmedzení.

ČO JE SIBO TEST A AKO SA NA NEHO PRIPRAVIŤ:

SIBO- syndróm bakteriálneho prerastania čreva

Ako prebieha diagnostika SIBO?

  • Vyšetrenie prebieha ráno nalačno, pričom pokiaľ sa precízne nedodržujú odporučenia pred vyšetrením senzitivita a špecificita tohto testu môže klesnúť aj pod 60 % !
  • Odmerieme množstvo vodíka vo vydychovanom vzduchu, potom pacient vypije roztok laktulózy a v stanovených intervaloch – 15 minút, 60 a 120 minút opäť meriame koncentráciu vodíka vo vydychovanom vzduchu.
  • Je nutné rátať približne s 3 hodinovou procedúrou.

AKO SA PRIPRAVIŤ NA DIAGNOSTICKÉ VYŠETRENIE SIBO?

STIAHNITE SI POKYNY PRED VYŠETRENÍM TU:

Výdychový test na intoleranciu FRUKTÓZY a LAKTÓZY:

-Príprava pred testom je rovnaká ako pri SIBO teste

-Pri teste na intoleranciu cukru sa sleduje: vodík zaznamenaný po podaní dávky cukru v priebehu prvej hodiny od podania roztoku vzniká procesmi, prebiehajúcimi v tenkom čreve. Pokiaľ v tomto čase zaznamenáme nárast množstva vodíka nad základnú hodnotu, svedčí to o tom, že bežne stráviteľná fruktóza prejde nezmenená do hrubého čreva. Produktom tohto rozkladu je vodík, ktorý sa krvou prenáša do pľúc. Tam sa uvoľňuje do dychu, kde je ho možné namerať.

-Pri teste na intoleranciu laktózy sa sleduje: vodík zaznamenaný po podaní dávky laktózy v priebehu prvej hodiny od podania roztoku vzniká jednoznačne procesmi, prebiehajúcimi v tenkom čreve. Pokiaľ v tomto čase zaznamenáme nárast množstva vodíka nad základnú hodnotu, svedčí to o tom, že bežne nestráviteľná laktóza neprejde nezmenená do hrubého čreva, ale sa už v tenkom čreve rozkladá účinkom prítomných anaeróbnych baktérií. Produktom tohto rozkladu je vodík, ktorý sa krvou prenáša do pľúc. Tam sa uvoľňuje do dychu, kde je ho možné namerať.

Uvádza sa, že potravinovou intoleranciou trpí viac ako 45% obyvateľstva

SlovakiaEnglish