Infúzna terapia vitamínom C

Prečo vyskúšať infúzie s vysokodávkovým vitamínom C:

Ľudský organizmus potrebuje vyššie dávky tohto cenného vitamínu ak sa nachádza v stresovom a záťažovom období alebo v období oslabenej imunity –vtedy sa dá dostatočná koncentrácia vitamínu C  dá dosiahnuť priamym podaním  do krvi, kedy sa jednorázovou dávkou 7,5 gramu prostredníctvom infúzie dosiahne plazmatická hladina vitamínu C 2,38 gramu. Je to liečebná dávka rovnajúca sa konzumácii zhruba 15 kilogramov pomarančov.

Pri dávke 0,75 – 1,75 g/ kg telesnej hmotnosti vykazuje infúzne podaný vitamínC prooxidačné účinky – pôsobí ako netoxické chemoterapeutikum,ktoré nemá  nežiadúce účinky. Vitamín C je kofaktor, ktorý pomáha aktivizovať a normalizovať funkcie imunitného systému, čím ovplyvňuje zápal.

Vitamín C je silný antioxidant, chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov. Je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému, ale aj pre tvorbu väziva a obnovu kolagénu, pri odstraňovaní škodlivých látok z organizmu. Má úlohu aj pri kontrole cholesterolov  v organizme, podieľa sa na znižovaní hladiny histamínu. Jeho pôsobenie v našom organizme je aj dnes ešte stále predmetom skúmania.

Hladina vitamínu C nie je stanovovaná pri bežnom biochemickom vyšetrení. Mnohé štúdie však poukazujú na jej zníženú hladinu v krvi u zdravých ľudí a oveľa viac u chorých ľudí, hlavne u chronických ochorení. Jeho denný príjem v strave je nedostatočný pri rozšírenom používaní polotovarov a fast-food stravovaní. Vitamín C je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému, každé akútne infekčné ochorenie zvyšuje nároky na jeho príjem. Jeho zvýšený príjem je potrebný aj pri chronických infekčných ochoreniach, ale aj pri neinfekčných chronických ochoreniach ako zápaly kĺbov (artritída), poruchy trávenia, pri operačných výkonoch.

Pri zvýšenej potrebe vitamínu C je jeho doplnenie bežnou stravou nemožné, nielen pre zníženú chuť do jedla pri akútnom infekčnom ochorení, ale aj pre obmedzené vstrebávanie – vitamín C sa vstrebáva v tenkom čreve pomocou špeciálnych transportných molekúl ktoré ho prenášajú do krvi, ale počet týchto molekúl je obmedzený, takže do krvi sa prenesie len časť vitamínu C – či z potravy alebo podaného vo forme tabliet. K nedostatku vitamínu C nielen pri akútnom infekčnom ochorení prispieva aj skutočnosť, že vitamín C je rozpustný vo vode a naše telo si nevie vytvoriť jeho zásoby.

Človek je jedným z mála živých organizmov, ktorí stratili schopnosť vlastnej tvorby vitamínu C v priebehu evolúcie. Sme úplne odkázaní na jeho príjem v potrave.

Optimálna hladina vitamínu C v organizme podľa DGE (Deutsche Gesellschaft für Ernährung – Nemecká spoločnosť pre výživu) je 1,1-1,2 mg/dl krvi, minimum pre udržanie zdravia 0,9 mg/dl. Pri chronických ochoreniach bola zistená znížená priemerná hladina vitamínu C – napríklad 0,6 mg/dl u pacientov s cukrovkou, 0,53 mg/dl u osteoporózy, ale až 0,11 mg/dl u akútnych infekčných ochorení, traumatických stavoch, popáleninách. Poukazuje to na jeho vysokú potrebu pri akútnych ochoreniach ako aj zvýšenú potrebu a znížený príjem pri chronických ochoreniach.

Infúzne podanie vitamínu C umožňuje rýchle doplnenie vitamínu a prístup k vitamínu každej bunke organizmu tým, že na prechodnú dobu vytvorí jeho nadbytok v organizme.

 

Pri akých problémoch sa odporúča :

  • AKÚTNOM OCHORENÍ DÝCHACÍCH CIEST (CHRÍPKA, ZÁPALY PRIEDUŠIEK, PRÍNOSOVÝCH DUTÍN)
  • PRI CHRONICKÝCH PORUCHÁCH TRÁVENIA (HISTAMÍNOVA INTOLERANCIA)
  • PRI ALERGIÁCH A KOŽNÝCH PROBLÉMOCH
  • V OBDOBÍ PSYCHICKEJ ZÁŤAŽE ČI FYZICKEJ NÁMAHY
  • PRI OPAKOVANÝCH INFEKCIÁCH
  • PRI ALERGIÁCH RÔZNEHO TYPU
  • METABOLICKÝ SYNDRÓM (OBEZITA, VYSOKÝ KRVNÝ TLAK, CUKROVKA)
  • PRI REUMATICKÝCH CHOROBÁCH CHARAKTERIZOVANÝCH NAPR. BOLESŤAMI KĹBOV
  • PRI AUTOIMUNITNÝCH OCHORENIACH
  • PRED PLÁNOVANÝM CHIRURGICKÝM VÝKONOM
  • AKO PODPORNÁ A DOPLNKOVÁ LIEČBA PRI CHRONICKÝCH OCHORENIACH
  • PRI NÁDOROVÝCH OCHORENIACH, AVŠAK IBA SO SÚHLASOM ONKOLÓGA

Podanie infúzie je komfortné a netrvá dlhšie ako 30min., v deň podania infúzie by klient mal dodržať diétne opatrenie, a to- nejesť jedlá obsahujúce oxoláty: špenát, červená repa, čokoláda či orechy.

Kontraindikácie:

  • PRECITLIVENOSŤ NA KYSELINU ASKORBOVÚ
  • OCHORENIE OBLIČIEK
  • OCHORENIE ALEBO PREDISPOZÍCIA NA OCHORENIE OBLIČKOVÝCH KAMEŇOV
  • OCHORENIA TALASÉMIA, HEMOCHROMATÓZA, SIDEROBLASTICKÁ ANÉMIA

 

 

SlovakiaEnglish